MANCHESTER - Het angstgevoel dat sommige oude 'spookhuizen' oproepen bij mensen is afkomstig van onhoorbare 'infrasound' trillingen. Dit heeft de Britse psycholoog Richard Wiseman, die verbonden is aan de Universiteit van Hertfordshire, maandag op een conferentie gezegd.

Wiseman heeft proeven gedaan waaruit volgens hem blijkt dat extreme basgeluiden, zoals bijvoorbeeld voortgebracht door kerkorgels of de wind in schoorstenen en ramen, een bepaalde sensatie kunnen veroorzaken. Dit soort gevoelens kunnen er toe leiden dat mensen gevoelens beleven die ze niet kunnen verklaren.

Hierdoor worden bepaalde ervaringen, zoals angst in een vreemd huis, aan het bovennatuurijke toegedicht. Het gaat om geluiden die niet direct hoorbaar zijn, maar wel voelbaar. Wiseman testte met een speciale pijp een publiek in een concerthal in Londen. De pijp bracht onhoorbare trillingen voort.

Bij twee van de vier concerten stond het instrument aan. Bij navraag bleek 22 procent van de bezoekers 'vreemde gevoelens' te hebben gehad toen het apparaat aanstond.