GORINCHEM - De poederbrief die maandag is bezorgd bij een manin het centrum van Gorinchem bevat geen bacteriële stof. Daarom iser geen sprake van antrax, de bacterie die miltvuur kanveroorzaken. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Gorinchemmaandagavond bekendgemaakt.

Het onderzoeksinstituut CIDC inLelystad heeft 's middags het poeder onderzocht. Onduidelijk is wathet poeder dan wel is.

Maandagmorgen belde een inwoner van de Gorinchem de politie,nadat hij een brief met geel poeder van een vriend uit Irak hadontvangen. Het gaat om een man van omstreeks 22 jaar oud. Hij is opeen onbekende plek ondergebracht voor onderzoek. De politie wildeniets kwijt over de identiteit van de man behalve dat hijNederlander is.

Op de relatie met de Iraakse kennis van de man,ging de politie evenmin in. Waar de man na de uitslag van de testis gebleven, wist de gemeentewoordvoerder maandagavond niet.

Na de melding trad het calamiteitenplan van de gemeente inwerking. Zo werd de omgeving van de woning afgezet. Omwonenden zijnenige tijd opgevangen in een nabij gelegen verzorgingstehuis. Rond.00 uur mochten zij weer naar huis.

De woning van de man die de brief heeft ontvangen, blijftverzegeld tot alle onderzoeksresultaten bekend zijn.