ALMELO - De bestuursrechter in Almelo heeft het verzoek afgewezen van de directeur van S.E. Fireworks om zijn klacht tegen de Stichting Financiële Hulpverlening Vuurwerkramp in behandeling te nemen. R. Bakker wilde namens het Enschedese vuurwerkbedrijf geld zien van de stichting.

S.E. Fireworks ging op 13 mei 2000 de lucht in door verschillende explosies op het terrein. De stichting wees de aanvraag om financiële bijstand af, omdat Bakker deze te laat indiende.

Aanvraagtermijn

De aanvraagtermijn liep in mei 2001 af. Bakker diende zijn aanvraag ruim een half jaar later in. Volgens zijn advocaat J. Plasman omdat Bakker wilde wachten totdat de rechtbank in Almelo een oordeel had geveld over de strafzaak tegen hem.

Nadat de rechtbank Bakker had vrijgesproken van directe schuld aan de ramp, diende de directeur alsnog een aanvraag in. Hij vond dat S.E. Fireworks in aanmerking zou moeten komen voor de schadevergoeding voor getroffen bedrijven. Plasman vroeg de bestuursrechter in Almelo de klacht van Bakker in behandeling te nemen.

De rechter besloot maandag de klacht niet in behandeling te nemen. Zij vindt dat Bakker ondanks alle bijzondere omstandigheden op tijd een aanvraag had kunnen indienen. Zeker omdat hij al in januari 2001 op de hoogte was van de regeling en hij in maart pas werd beschuldigd van brand of dood door schuld.

Door de vuurwerkramp vonden 22 mensen de dood en raakten honderden gewond. De ontploffingen vaagden een hele woonwijk weg. Bakker werd net als mededirecteur W. Pater in mei door het hof in Arnhem veroordeeld tot een jaar celstraf voor het overtreden van milieuvoorschriften, brand en ontploffing door schuld met de dood tot gevolg, en illegale handel in vuurwerk. Hij is tegen deze uitspraak in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Bakker kan binnen 6 weken tegen de beslissing van de rechter in beroep bij de Raad van State.