VOORBURG - Door de warme zomer zijn er in 2003 tussen de 1000 en 1400 mensen meer overleden dan normaal. De oversterfte was het hoogst tijdens de hittegolf in augustus, maar ook begin juni en de tweede helft van juli overleden meer mensen dan normaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld.

Als de temperatuur stijgt met één graad Celsius boven de normale temperatuur leidt dat tot 25 à 35 extra doden. Tussen 31 juli en 13 augustus bereikte de temperatuur in De Bilt elke dag een niveau van boven de 25 graden en op zeven dagen werd het zelfs warmer dan 30 graden. Normaal ligt de temperatuur in augustus op ruim 22 graden.

Als het in de eerste twee weken van augustus 22 graden was, dan waren er vier- à vijfhonderd mensen minder overleden. In heel augustus lag de oversterfte tussen de 450 en 650.

Ook in juni en juli steeg de temperatuur geregeld boven de 22 graden. In juni overleden tussen de 250 en 350 mensen meer door de warmte. In geheel juli lag de oversterfte tussen de driehonderd en vierhonderd.

Sterfte

De extra sterfte in de zomer wordt in het najaar vaak gevolgd door een daling, omdat er dan een koelere periode aanbreekt. "Meestal zijn het ouderen met een slechte gezondheid, die door de warmte eerder overlijden", aldus J. Garssen van het CBS.