HAGEN - De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker wordt nader onderzocht voordat duidelijk wordt of zijn rechtszaak kan worden voortgezet. De rechtbank in Hagen stemde maandag in met het verzoek van Bikkers advocaten. De 88-jarige man ondergaat woensdag een neuropsychologisch onderzoek waaruit moet blijken of hij in staat is zijn strafproces te volgen. De zaak gaat vrijdag verder.

Bikker verscheen maandagochtend voor de eerste dag van zijn proces. De oud-SS'er en bewaker van het kamp Erica in Ommen staat terecht voor de moord op verzetsman Jan Houtman in november 1944. De enige kans op een veroordeling volgt als officier van justitie U. Maass kan aantonen dat hier sprake was van moord en dat deze 'wreed' is uitgevoerd. Andere vergrijpen zijn verjaard.

Doodstraf

De verdachte zegt uit noodweer te hebben gehandeld. Hij werd na de oorlog in Nederland onder meer voor doodslag op Houtman veroordeeld tot de doodstraf. Dat vonnis is later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Bikker met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland waar hij het Duits staatsburgerschap kreeg.