WASHINGTON - In zijn live uitgezonden televisietoespraak tot het Amerikaanse volk inzake Irak en de oorlog tegen het terrorisme heeft president Bush weinig nieuwe zaken belicht. Veel verder dan het geijkte 'we zullen winnen wat de kosten ook mogen zijn' kwam Bush zondagavond (plaatselijke tijd) niet.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Amerikaanse belastingbetaler kreeg, naast krijgshaftige taal over de strijd tegen de overblijfselen van Saddam Husseins regime en terroristen in Irak, wel keurig een rekening gepresenteerd voor de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en Afghanistan.

87 miljard

Bush zei het Congres te zullen vragen om een bedrag van in totaal 87 miljard dollar voor de operaties in en wederopbouw van beide landen. Eerdere schattingen uit het Witte Huis repten van tussen de 60 en 85 miljard dollar voor de operaties en wederopbouw in Irak alleen.

Van de 87 miljard die nu gevraagd wordt door Bush zou 66 miljard bestemd zijn voor het militaire deel van de acties. De rest is bedoeld voor de reconstructie van de mede door de Amerikanen in puin geschoten landen.

Een uitbreiding van de oorlog tegen het terrorisme had Bush niet in petto voor zijn toehoorders. Irak blijft "het eerste front" in de oorlog, aldus Bush. "De vijanden van vrijheid houden daar wanhopig stand en ze moeten daar verslagen worden. Dit zal tijd en opofferingen kosten", zei Bush.

VS blijven Irak

Meer Amerikaanse manschappen zijn volgens de president echter niet nodig op de slagvelden van Irak. Commandanten in het veld zouden hem verzekerd hebben dat de 140.000 Amerikaanse militairen voldoende zijn. De Amerikanen in Irak zullen, alle terreuraanslagen ten spijt, het land voorlopig niet verlaten.

De VS zullen niet reageren zoals "in Beiroet en Somalië", aldus Bush. Daar trok Washington zijn militairen terug na bloedige incidenten waarbij Amerikanen om het leven kwamen.

Internationale troepenmacht

Bush stuurde in zijn toespraak daarentegen wel aan op het uitbreiden van de internationale troepenmacht in Irak. Een derde internationale divisie zou welkom zijn, aldus Bush. Hij hield daarbij de deur op een kier voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

In Irak is voor de volkerenorganisatie een grotere rol weggelegd dan tot nog toe het geval was. De VN moeten van Bush dan ook hun verantwoordelijkheid nemen in de wederopbouw van het land.