LONDEN - Zeker 57 Britten die de antirookpil Zyban gebruikten zijn overleden sinds het middel medio 2000 in Groot-Brittannië op de markt kwam. Dat heeft het bureau voor controle van medicijnen MCA vrijdag gemeld.

De regeringsinstelling benadrukt dat niet bewezen is dat Zyban een rol speelde bij het overlijden van de mensen en dat in de meeste gevallen de fysieke conditie hun dood zou kunnen verklaren. In veertien gevallen gebruikten de patiënten op het moment van hun overlijden geen Zyban, aldus MCA. Het middel is ook in Nederland verkrijgbaar.

Vorige week kreeg de instelling na een inventarisatie 7000 meldingen binnen van patiënten die negatief reageerden op het gebruik van de antirookpil. Ze klaagden over onder meer over hoofdpijn, slapeloosheid, netelroos en misselijkheid. MCA merkt hierbij op dat deze klachten niet noodzakelijk veroorzaakt hoeven te worden door de antirookpil, maar ook het gevolg kunnen zijn van het gebruik van andere medicijnen of door de ontwenning van nicotine.

Volgens een woordvoerder van de fabrikant GlaxoSmithKline is niet bewezen dat er een verband is tussen het gebruik van het medicijn en het overlijden. Hij voegt eraan toe dat het middel wordt voorgeschreven aan mensen die al veel risico hebben gelopen door jarenlang te roken. Volgens hem is er geen enkele reden te denken dat mensen die Zyban nemen een groter risico hebben om te sterven dan anderen.