LONDEN - In en onder het Londense zakendistrict City iszondagmiddag een grote terrorisme-oefening gehouden. De oefeningspeelde zich af bij het metrostation Bank en moest aantonen of depolitie, brandweer en medische diensten van de Britse hoofdstad instaat zijn een aanval met gifgas het hoofd te bieden. Ook werdnieuwe apparatuur getest.

Volgens woordvoerders van de Britse regering werd de test nietgehouden als gevolg van een 'concrete bedreiging'. Maar eendergelijke aanval zou ooit wel kunnen voorkomen, zo liet de Britseonderminister Raynsford aan de BBC weten. Hij noemde na afloop deoefening een succes "al zal iedereen er wel een les uit moetenleren".

De oefening begon met een 'aanval' met een chemisch gas op eenmetrotrein tussen de stations Waterloo en Bank. De metrotrein werddaarna stilgezet. Reddingsdiensten moesten de passagiers uit detunnel halen en bovengronds behandelen. Ook personeel van hetuniversitair ziekenhuis en de eerste hulp van het ziekenhuis warenbij de oefening betrokken. De passagiers in de metro werden doorzestig politieagenten 'gespeeld'.

Minister van Transport Darling zei dat de oefening zorealistisch mogelijk was uitgevoerd. De oppositie liet zich minderpositief uit. Volgens een woordvoerder van de Conservatieve partijloopt Groot-Brittannië hopeloos achter bij de VS. "Het is triest,maar er is geen vergelijking mogelijk - elke Amerikaanse politiemanis volledig getraind voor nucleaire, chemische of biologischeoorlogsvoering", aldus de zegsman van de Tories.