ARNHEM - De Nederlandse staat moet de proceskosten betalen van twee luchtmachtofficieren die jarenlang zijn vervolgd voor hun aandeel in de Herculesramp. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.

In totaal gaat het om 350.000 euro: 250.000 euro voor honoraria van de advocaten en 100.000 euro voor het inhuren van deskundigen.

Luchtverkeersleider A. Z. en brandweercommandant W. K. werden vorig jaar maart, 4,5 jaar na de Herculesramp, door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem vrijgesproken. Volgens de militaire kamer was het niet aannemelijk dat zij een adeuate hulpverlening hadden vertraagd of belemmerd.

Bij de Herculesramp op 15 juli 1996 op vliegbasis Eindhoven kwamen 34 van de 41 inzittenden om het leven. Het ging om leden van de fanfare van de Koninklijke Landmacht en de Belgische bemanning.

De luchtverkeersleider en brandweercommandant hebben zich jarenlang met hand en tand verzet tegen de beschuldigingen. Toen zij uiteindelijk waren vrijgesproken begonnen hun verdedigers, mrs. H. van der Meijden en M. Boekhorst, een procedure om de proceskosten op de staat te verhalen.

Volgens de raadslieden was het onbillijk dat de militairen nog steeds de last van de Herculeszaak op hun schouders droegen, ondanks de vrijspraak. Maar het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat het onbillijk zou zijn als de staat zou moeten opdraaien voor de kosten van deskundigen en voor het feit dat twee in plaats van een advocaat de verdediging voerden.

De militaire kamer vindt echter dat deze kosten wel terugbetaald dienen te worden. Volgens de rechters was het gezien de ingewikkeldheid van de strafzaak terecht dat beide militairen indertijd elk over een eigen verdediger beschikten. Ook vergoeding van het inhuren van deskundigen acht zij niet onterecht.

Justitie in Arnhem wilde in 1999 afzien van vervolging van de twee officieren. Het college van procureurs-generaal, het hoogste orgaan van het OM, vond het echter ongewenst dat geen enkele rechter zich over de zaak zou buigen en stuurde aan op een proces.

/NIEUWSHerculesramp wordt toch nader onderzocht