GAZASTAD - Oprichter en geestelijk leider van de radicale Palestijnse beweging Hamas, sjeik Ahmed Yassin, is zaterdag door een Israëlische luchtaanval op Gazastad licht gewond geraakt. Nog eens ongeveer vijftien andere mensen, veel vrouwen en kinderen, raakten door de actie gewond, aldus medische bronnen.

Een huis in de dichtbevolkte wijk al-Rimal werd onder vuur genomen met een raket, vermoedelijk afgeschoten door een gevechtsvliegtuig. De aan een rolstoel gekluisterde sjeik Yassin en Ismaiel Haniyeh hadden juist het pand verlaten toen een raket insloeg. Het huis raakte zwaar beschadigd.

Yassin was op bezoek geweest bij Marwan Abu Ras. Dit is een professor aan de islamitische universiteit van Gaza en een hoge functionaris van Hamas. Abu Ras is een van de gewonden. “We hoorden een hard geluid en daarna werd alles zwart en toen rood voor mijn ogen”, zei hij later in een reactie.

Door Israëlische helikopteraanvallen zijn in Gaza sinds 21 augustus elf leden van de militante beweging Hamas geliquideerd. Ook vier omstanders kwamen om het leven. De aanvallen zijn een vergelding voor een Palestijnse zelfmoordactie op 19 augustus op een bus in Jeruzalem. Daardoor kwamen 22 mensen om.

Het is de eerste keer dat Israël de geestelijke leider van Hamas probeert te doden. Tientallen andere leden van deze beweging en andere radicale Palestijnse groepen zijn al geliquideerd. De luchtaanval komt enkele uren na het ontslag van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Hamas dreigt

De Palestijnse beweging Hamas dreigt de Israëlische premier Ariel Sharon te vermoorden na de raketaanval op de geestelijk leider van de radicaal islamitische beweging.

”We waarschuwen Sharon dat onze troepen nu op zijn hoofd uit zijn”, lieten leiders van Hamas' militaire vleugel via luidsprekers in een ziekenhuis in Gazastad weten. In dit hospitaal werd Yassin eerder behandeld voor lichte verwondingen aan zijn hand opgelopen bij de raketaanval.