RIVA DEL GARDA - Frankrijk is nog steeds niet bereid de Verenigde Staten de centrale rol te laten spelen in het bestuur van Irak. Tijdens informeel overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in het Italiaanse Riva del Garda wilde de Franse bewindsman De Villepin de andere EU-lidstaten zaterdag nog niet tegemoet komen.

Frankrijk en Duitsland stelden donderdag duidelijk dat de Verenigde Naties en niet de Amerikanen de orde moeten handhaven in Irak. Volgens hen mag het tijdelijk bestuur in Irak niet onder Amerikaans bevel staan. Duitsland is volgens minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken inmiddels wel bereid te bewegen, maar Frankrijk vindt het Amerikaanse standpunt “zeer moeilijk te accepteren”, zo stelde De Villepin.

De Hoop Scheffer blijft echter ruimte zien voor een compromis. ”Frankrijk zegt nog niet dat het onmogelijk is overeenstemming te vinden”, aldus de minister, die verder stelt dat ook de Amerikanen bereid zijn water bij de wijn te doen. “Voor ons als Nederland blijft echter wel vaststaan dat de Amerikanen de leiding moeten houden. Ik blijf uiteindelijk wel aan de Brits-Amerikaanse kant van de rode lijn.”

De CDA-minister vindt dat de vier Europese leden van de Veiligheidsraad (Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje) onderling overeenstemming moeten zien te bereiken. “Dan kunnen de andere EU-lidstaten daar nog weinig tegenin brengen.”

De Hoop Scheffer deelt de mening van zijn partijgenoot en voorganger Van den Broek dat het Europese buitenlandse beleid staat of valt met overeenstemming tussen de grote lidstaten. De Hoop Scheffer vindt echter dat dat telkens in de praktijk moet blijken. In tegenstelling tot Van den Broek vindt hij dat de EU daar geen vast principe van moet maken, dat ook letterlijk in de nog te schrijven Europese grondwet wordt vastgelegd.

”De belangrijkste les van de hele Irak-crisis is wel dat Europa met één mond moet praten”, aldus de minister. “Anders blijft Europa telkens in scherven achter. De grote lidstaten moeten het beleid maken, dat kan Nederland als middelgroot land niet.” De Hoop Scheffer zei zaterdag overigens ook kandidaat-lidstaat Polen, Italië en Spanje tot die grote EU-landen te rekenen.