AMSTELVEEN - Leden van de Explosieven Opruimingsdienst en het Nederlands Forensisch Instituut en milieudeskundigen zijn zaterdag begonnen met het leeghalen van een woning vol explosief materiaal in Amstelveen. Vijftien woningen in de directe omgeving zijn ontruimd.

Vrijdag ontdekte de politie in de woning aan de Amsterdamseweg een grote hoeveelheid chemicaliën toen zij de eigenaar van een kraakpand arresteerde. Krakers vonden in een afgesloten ruimte in een andere woning in Amstelveen handvuurwapens, geweren, granaten, mijnen en duizenden stuks munitie.

Het leeghalen van de woning aan de Amsterdamseweg duurt minimaal drie dagen, zo verwacht de politie. Het huis staat vol met jerrycans en met tape afgeplakte blikjes en potjes met chemicaliën. Dit is zeer explosief en giftig materiaal. Er kan risico van ontploffing bestaan bij het bewegen, bij menging of als er lucht bijkomt. Alle chemicaliën verdwijnen in een speciaal daarvoor vervaardigde container.

De werkzaamheden vinden uit veiligheidsoverwegingen alleen bij daglicht plaats. Alle bewoners, op één na, kunnen in de avond weer terugkeren naar hun huis, aldus een woordvoerder van de gemeente Amstelveen zaterdag. Voor de buren van de leeg te halen woning heeft de gemeente een hotel geregeld.

Tijdens de operatie zal het verkeer in de directe omgeving van het pand worden omgeleid. Uit voorzorg staan ter plekke hulpverleningsvoertuigen klaar, zoals een ambulance en een brandweerwagen. De bewuste woning wordt continu bewaakt. De politie weet nog niets over de herkomst of de bestemming van de wapens en explosieven. De wapenfanaat is een voormalig scheikundeleraar, aldus een woordvoerder van de gemeente Amstelveen. Buurtbewoners zagen de alleenwonende man als een zonderling.