SRINAGAR - Bij een krachtige bomexplosie op een drukbezochte markt bij Srinagar zijn zaterdag zeker zes doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt. De bom zat verstopt in een auto die bij het toegangshek van de markt stond geparkeerd. Dat heeft de politie van de zomerhoofdstad van het Indiase deel van Kashmir zaterdag laten weten.

De aanslag is opgeëist door de islamitische rebellenbeweging Hizbul Moedjahedien. Die vecht net als een aantal andere fundamentalistische moslimbewegingen voor de afscheiding van het Indiase deel van Kashmir. De actie in Srinagar was gericht tegen voorbijrijdende voertuigen van het Indiase leger. Maar behalve veel materiële schade kwam slechts een militair om het leven. De overige doden waren burgers. De bevolking van Srinagar is in meerderheid moslim.

Sinds het begin van de gewelddadigheden in Kashmir in 1989 zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen. De laatste weken is het geweld weer opgelaaid. India beschuldigt buurland Pakistan er al jaren van de moslimseparatisten te steunen. Beide kernwapenstaten voerden driemaal oorlog met elkaar, waarvan tweemaal met Kashmir als inzet.