NEW YORK - De Palestijnse premier Mahmoud Abbas heeft zaterdag schriftelijk zijn ontslag ingediend bij de Palestijnse leider Yasser Arafat. Abbas is zaterdagmiddag in Ramallah achter gesloten deuren met leden van het Palestijnse parlement bijeen geweest om toelichting te geven op de ontstane crisis.

Abbas is momenteel verwikkeld in een hoog opgelopen conflict met de Palestijnse leider Yasser Arafat. De ruzie gaat over de verdeling van de onderlinge macht en de te volgen koers in het vredesproces met Israël. Abbas (Abu Mazen) legde donderdag in het parlement een verklaring af over de eerste honderd dagen van zijn premierschap. Hij maakte toen in een rede tot het parlement duidelijk dat de volksvertegenwoordigers hem in zijn beleid voluit moeten steunen. Hij ging toen niet zo ver om formeel een vertrouwensvraag te stellen.

Terugkeer

Abbas is weinig populair onder de Palestijnse bevolking omdat hij zich niet hard genoeg zou opstellen in de onderhandelingen met Israël. Door zijn gematigde lijn geniet Abbas juist veel krediet bij de Amerikaanse regering. De VS proberen leiding te geven aan het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Door af te treden zou Abbas Arafat onder internationale druk willen zetten. Mogelijk zou Abbas, wellicht met meer bevoegdheden, later weer kunnen terugkeren als premier.

Israël heeft in een officiële reactie laten weten niet te accepteren dat “Arafat of een van zijn handlangers” de macht binnen de Palestijnse Autoriteit weer overneemt.

Zorgen bij Europese Unie

De Europese Unie maakt zich ernstig zorgen over de ontstane situatie. Dat zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Frattini zaterdag. Volgens de bewindsman vormt de instabiliteit van de Palestijnse regering een groot risico voor het vredesproces.

Frattini en zijn veertien collega-ministers zijn zaterdag in Italië bijeen. Ze praten onder meer over het al dan niet in de ban doen van de politieke tak van de militante Palestijnse organisatie Hamas.

Arafat accepteert ontslag

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft zaterdag het ontslag van premier Mahmoud Abbas geaccepteerd. Dat verklaarde minister van Justitie Karim Abu Salah na afloop van een ontmoeting met Arafat en Palestijnse parlementariërs in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Arafat heeft volgens leden van het Palestijnse parlement het kabinet opdracht gegeven gedurende vijf weken demissionair te blijven om lopende zaken af te handelen. Een woordvoerder van de president bevestigt dat. “Daaruit blijkt dat hij het ontslag heeft geaccepteerd. De president kan Abu Mazen (Abbas) vragen om een nieuw kabinet te formeren of een ander de opdracht geven dat te doen.”

Volgens De Hoop Scheffer is de Palestijnse leider Arafat meer en meer het centrale probleem in het conflict in het Midden-Oosten, doordat hij het vredesplan van VS, EU, Verenigde Naties en Rusland naar de prullenbak heeft verwezen. Ook wil hij nog teveel invloed houden op de Palestijnse politie. Toch moet de EU volgens De Hoop Scheffer in gesprek blijven met Arafat, “omdat hij tegelijkertijd ook een deel van de oplossing voor de problemen in het Midden-Oosten is”.

Hamas op zwarte lijst

De Europese bewindslieden besloten zaterdag verder de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op een zwarte lijst te zetten. Dat betekent dat al hun tegoeden in Europa bevroren zullen worden.

Ook gaat de EU liefdadigheidsorganisaties aanpakken, die Hamas financieren. Wel vindt De Hoop Scheffer dat Europa kansen moet geven aan Hamas-militanten die uit de organisatie willen stappen. De stap tegen Hamas mag verder geen vrijbrief zijn voor Israël om zijn eigen gang te blijven gaan. “Israël zal ook iets moeten doen aan de nederzettingen in Palestijns gebied en kan niet ongestoord door blijven gaan met het bouwen daarvan. Israël moet doen wat het moet doen.”

De Hoop Scheffer vindt dat de VS de belangrijkste rol moeten blijven spelen in het Midden-Oosten, zeker nu president Bush “zijn volle politieke krediet heeft ingezet voor het vredesproces”. “De Europese Unie speelt een belangrijke rol, maar Amerika is nog belangrijker.”