DEN HAAG - Patiënten die wegblijven bij een afspraak in het ziekenhuis kunnen daarvoor straks een boete krijgen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is van plan maatregelen te nemen om dit verzuim tegen te gaan. Het ligt voor de hand dat dit “een financiële prikkel” is.

De minister schrijft dat in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Zonder afzegging wegblijven van afspraken voor behandeling verstoort de planning in het ziekenhuis waardoor de behandelcapaciteit niet goed benut wordt. Andere patiënten moeten daardoor onnodig lang wachten, aldus Hoogervorst.

Hij weet niet hoe vaak het voorkomt dat patiënten wegblijven en wat voor effecten dat geeft. Schattingen lopen op tot 20 procent, maar Hoogervorst meldt dat daar tot nu toe in Nederland geen landelijk onderzoek naar is gedaan. Ook over de oorzaken van het wegblijven is niet zoveel bekend. Wel zijn er signalen dat mensen vaker afzeggen in de zomerperiode.

De zorgverzekeraars en de ziekenhuizen zelf gaven onlangs eveneens aan dat zij wegblijvers een rekening wilden sturen. Op basis van de huidige wetgeving is dat echter nog niet mogelijk.