AMSTERDAM - Ouders gaan volgend jaar gemiddeld 1400 euro meer betalen voor kinderopvang. Dat blijkt uit berekeningen die brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang liet maken, meldt de Volkskrant.

De kosten verdubbelen voor de hogere inkomens. Voor ouders met meer dan één kind in de opvang kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro's per jaar.

Bezuinigen
Dat is een gevolg van bezuinigingen door het kabinet. In 2007 gaf de overheid een half milljard euro meer uit aan opvang dan was begroot, op een totaal van 2,4 miljard euro.

Het Rijk en de werkgevers staan op dit moment garant voor 81 procent van de kosten, de overige 19 procent is voor rekening van de ouders. De bezuinigingen moeten gaan leiden tot een ouderbijdrage van 30 procent.

Om zeep
Volgens de MOgroep helpt het kabinet een succesvol beleid 'om zeep'. "Eerst stimuleren dat ouders meer gaan werken, druk zetten op capaciteitsuitbreiding, dan schrikken van de extra kosten en de rekening achteraf bij de ouders leggen,' aldus een woordvoerder tegenover de krant.

Volgens de kabinetsplannen verdwijnt de gastouderregeling. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor de opvang.