DEN HAAG - De VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst (VROM-IOD) heeft donderdag in Groningen een bedrijf doorzocht dat mogelijk illegaal handelt in kunststofafval. Dat maakte het ministerie van VROM donderdag bekend.

Ook doorzocht de dienst een pand van een expediteur in Zuid-Holland die werkte voor de Groningse onderneming. De dienst nam de administratie in beslag en verdenkt het Groningse bedrijf van illegale export van afval naar Aziatische landen.

De VROM-inspectie hield het bedrijf al in de gaten. Eerder was een aantal containers vastgezet omdat de export in strijd was met de Europese regels voor het transport van afvalstoffen (EVOA). Ook twee andere bedrijven die handelen in kunststofafval houdt de VROM-IOD in de gaten. De drie bedrijven zijn samen goed voor ongeveer 40 procent van de markt in kunststofafval.

Het sorteren en wassen van vervuild kunststofafval kan leiden tot vervuiling van bodem en water, aldus de dienst. De vervuiling die vrijkomt bij het wassen van de inhoud van een container vervuild kunststofafval staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid (ongezuiverd) afvalwater van honderd gezinnen op een dag.