AMSTERDAM - De werkdruk en de kans op fouten op eerstehulpafdelingen in ziekenhuizen neemt toe doordat de afdelingen veel patiënten krijgen te verwerken die geen spoedeisende hulp nodig hebben. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.

De krant baseert zich op een onderzoek naar spoedeisende hulp in Nederland dat vrijdag wordt gepubliceerd in het blad Medisch Contact.De onderzoekers schrijven dat zeker zestig procent van de patiënten die binnenkomt op eerste hulpafdelingen geen acute zorg nodig heeft. Zij worden van de eerste hulp doorverwezen naar de huisarts.

Door de drukte ontstaan er wachttijden en bovendien is een bezoek aan de eerste hulp duurder dan een consult van de huisarts."Het is vervelend voor het ziekenhuispersoneel, maar ook voor de patiënten zelf", zegt internist P. Netten in de krant. Hij is één van de mensen die het onderzoek heeft verricht.

"Het kan medisch verantwoord zijn om iemand met pijn op de borst een paar uur te laten wachten, maar klantvriendelijk is het niet. Zo'n patiënt heeft al die tijd het gevoel dat een hartaanval aan de gang is."

Verplicht

Spoedartsen in het ziekenhuis zijn wettelijk verplicht elke patiënt te onderzoeken, aldus Netten. "Dat geldt ook voor iemand die met een klein oppervlakkig sneetje in een vinger langskomt." Zo gaat veel tijd verloren en het kost veel geld.

Netten vindt dat huisartsen duidelijk moeten maken dat zij het eerste aanspreekpunt zijn bij medische klachten. De voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap is het daarmee eens. "Huisartsen moeten beoordelen of iemand eerste hulp nodig heeft."

Lees de reacties van de lezers