KABUL - Vermoedelijk kan in tien Afghaanse districten niet worden gestemd tijdens de presidentsverkiezingen in augustus. In deze districten zijn de Taliban almachtig, zo zei generaal Shir Mohammad Karimi zondag.

Het gaat om gebieden in het zuiden van het land. Karimi noemde echter geen namen. Wel hoopt het leger nog voor de verkiezingen de Taliban uit twee districten te verdrijven.

Volgens Karimi heeft het leger te weinig militairen om het hele land te beveiligen. Afghanistan telt circa 350 districten.

In de tien districten woont ongeveer 1 procent van het electoraat. Het feit dat ze niet kunnen stemmen zal de legitimiteit van de verkiezingen niet aantasten, stelde de generaal.

Gevechten

Bij gevechten met vijandelijke strijders in de provincies Zabul, Faryab en Paktika zijn zondag minstens dertig Afghaanse militieleden, politiemannen en bewakers om het leven gekomen.

Een gezamenlijke operatie van Afghaanse en Amerikaanse militairen in de zuidoostelijke provincie Zabul kostte ruim twintig Taliban het leven, zei een provinciale politiecommandant.

Bij de operatie werden zowel grondtroepen als de luchtmacht ingezet. Na afloop van de operatie kwam een politieman om het leven door een explosie van een bermbom.

Politiepost

In de noordwestelijke provincie Faryab lanceerden Taliban een aanval op een politiepost, waarna een vuurgevecht van een uur volgde. Een politiewoordvoerder zei dat vier agenten waren gesneuveld.

Een aanval van Taliban in de oostelijke provincie Paktika kostte het hoofd van politie in het district Sarhawza het leven. Elders in Paktika werd een vrachtwagen van een particuliere veiligheidsdienst aangevallen en vonden vier bewakers de dood.