WASHINGTON - De Verenigde Staten overwegen Noord-Korea weer op de lijst te zetten van zogenoemde schurkenstaten die het terrorisme zouden steunen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zondag gezegd.

Ze liet weten dat de VS gaan onderzoeken of er bewijs is dat Noord-Korea het internationale terrorisme steunt.

Ze stelde het bewind in Pyongyang harde sancties in het vooruitzicht naar aanleiding van een kernproef en andere acties.

Washington haalde Noord-Korea vorig jaar van de lijst van mogelijke sponsors van terrorisme nadat een akkoord was bereikt over de ontmanteling van de nucleaire projecten in het communistische land.

Noord-Korea beloofde toen weer internationaal toezicht toe te staan.

Opvolger

In Noord-Korea lijkt alles er steeds sterker op te wijzen dat leider Kim Jong-il waarschijnlijk opgevolgd zal worden door zijn jongste zoon.

Kim Jong-nam, de oudste zoon van de Noord-Koreaanse leider, lijkt in een interview te hebben bevestigd dat zijn jongste broer Kim Jong-un de volgende leider van het stalinistisch geregeerde land wordt.

Op de vraag van de Japanse zender NTV of de 26-jarige Kim Jong-un door zijn vader is aangewezen, antwoordde Kim Jong-nam: ''Ik denk het wel. Ik heb het nieuws uit de media gehoord.''

Loyaliteit

De 37-jarige Kim Jong-nam zei dat hij zich niet kon herinneren wanneer hij voor het laatst met zijn vader heeft gesproken.

Eerder deze week meldden Zuid-Koreaanse media dat Kim Jong-il de Noord-Koreaanse ambassades en consulaten in het buitenland via e-mail heeft gevraagd hun loyaliteit te verklaren aan zijn jongste zoon, Kim Jong-un.