DEN HAAG - Drie Nederlandse militairen zijn zondagochtend vroeg in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt, van wie één ernstig.

Dat gebeurde nadat het voertuig waarin zij zaten in de omgeving van basis Mashal in de Baluchivallei op een geïmproviseerd explosief was gereden. Geen van de militairen is in levensgevaar.

Dat heeft Defensie zondag bekendgemaakt. De gewonden werden met een Amerikaanse helikopter overgebracht naar de basis Kamp Holland bij Tarin Kowt waar ze worden behandeld in het hospitaal.

De families van de betrokkenen zijn ingelicht. Defensie verwacht dat het drietal naar Nederland wordt overgebracht voor verdere behandeling.

Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Een vierde militair heeft zich naderhand nog gemeld met klachten en is onder observatie.

Patria

De betrokken militairen waren op een reguliere patrouille in de Baluchivallei, een roerige omgeving die vorig jaar onder Nederlands/Afghaans toezicht is gebracht.

De militairen zaten in een patria, een gepantserd voertuig, toen ze over de bom reden. Een woordvoerder van Defensie weet niet hoeveel personen in het voertuig zaten en waar degenen zaten die de verwondingen opliepen. De patria is onherstelbaar beschadigd.

Klussen

De woordvoerder denkt niet dat de bomaanslag duidt op een terugkeer van de Taliban in het gebied. Volgens hem is er vanaf juni altijd wat meer vijandelijke activiteit waar te nemen, in heel Afghanistan.

Dat heeft te maken met het eind van de papaveroogst waardoor inwoners meer tijd krijgen voor andere 'zaken'. Taliban betalen vaak mensen om klussen voor hen te doen. Er zijn vrij weinig gevechtscontacten maar de geïmproviseerde explosieven (IED's) zijn makkelijk in te graven.

Contacten

Volgens Defensie wordt naar schatting driekwart van deze IED's opgespoord en onschadelijk gemaakt. Genisten met speciale apparatuur lopen vaak voorop bij patrouilles.

Dit keer ging het toch mis. Soms geven lokale bewoners tips over ingegraven bommen door aan de militairen. Volgens de Defensiewoordvoerder zijn de contacten met de bewoners in de vallei prima.

De woordvoerder kan niet aangeven hoeveel Nederlandse gewonden er zijn gevallen door IED's. Wel zijn van de negentien dodelijke Nederlandse slachtoffers in Afghanistan er zeven omgekomen door een IED.