SINGAPORE - Onderzoekers in Singapore hebben een methode ontwikkeld waarmee binnen vijftien minuten de ziekte SARS kan worden vastgesteld. Dat maakten zij vrijdag bekend.

Het gaat om een testkit die werkt als een zwangerschapstest en zoekt naar antilichamen van de ziekte in druppels bloedserum. Aanwezigheid van de antilichamen duidt op infectie, aldus de wetenschappers. De testkit zal binnen twee maanden beschikbaar zijn voor ziekenhuizen, maar niet aan het publiek worden verkocht.

Het onderzoekscentrum ontwikkelde tevens een methode waarmee binnen negentig minuten meerdere mensen tegelijk kunnen worden onderzocht. Beide testen werken pas wanneer iemand de ziekte al zestien dagen heeft. De wetenschappers hopen dit naar zeven dagen te kunnen terugbrengen. Soortgelijke testen werden al eerder ontwikkeld, maar gaven niet zo snel uitsluitsel.

De longaandoening SARS, die eind vorig jaar uitbrak in China, kostte aan ruim achthonderd mensen het leven. Volgens viroloog A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum (NIC) is snelheid niet meer zo belangrijk in dit stadium. "Na zestien dagen is iemand al ziek en is het virus al doorgegeven. Dan maakt het niet meer zoveel uit of nu binnen vijftien minuten of binnen een halve dag bekend is of er antistoffen in het lichaam aanwezig zijn", stelde hij vrijdag.

Volgens hem wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van tests die bij de eerste symptonen al kunnen aangeven of het om SARS gaat.