ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (Onderwijs, Jeugd en Gezin) dient nog dit jaar zijn ontslag in. De CDA'er wordt per 1 januari 2010 voorzitter van het College van Bestuur van het ROC Midden Nederland in Utrecht. Dat heeft Geluk zaterdag aan het ANP laten weten.

''Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier mijn werk gedaan. Ik heb het CDA vijftien jaar in de Rotterdamse politiek mogen vertegenwoordigen.

Toen het ROC Midden Nederland mij vroeg, heb ik daar zeer positief op gereageerd, omdat het een logische vervolgstap is van mijn ambitie het onderwijs in de grote stad te versterken.''

Geluk was in de afgelopen vijf jaar onderwijswethouder. De laatste drie maanden heeft hij als moeizaam ervaren.

Hij refereert daarmee aan de politieke brand binnen het CDA in Rotterdam, die in maart hevig oplaaide.

Vertrouwen

Fractievoorzitter Karen Duys zegde het vertrouwen in de wethouder op omdat hij te veel zijn eigen koers zou varen.

Geluk kreeg echter brede steun binnen het CDA en onderwijs, en weigerde op te stappen. Later sprak Duys weer haar vertrouwen uit, nadat Geluk excuses had gemaakt.

Volgens de scheidend wethouder heeft dat conflict niets te maken met zijn besluit. ''Er ligt voor mij een geweldige uitdaging.

Ik wil al mijn energie steken om de school in stabiel financieel vaarwater te krijgen en te zorgen voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs.''

Steun

De stap van Geluk komt voor de buitenwacht onverwachts, zeker omdat hij binnen het CDA geldt als een politiek talent met veel steun van de landelijke partijtop.

Op het stadhuis aan de Coolsingel was bekend dat Geluk al langer twijfelde over zijn politieke toekomst, mede omdat hij een carrière in Den Haag niet ambieerde.

Kinddosier

Geluk staat bekend om zijn onorthodoxe maatregelen. Zo maakte hij zich hard voor een breed elektronisch kinddossier, voerde hij vrijwillige drugstesten op scholen in en bedacht hij het opvoedcontract voor ouders en scholen.

De scheidend wethouder wil het lopende jaar aanblijven als stadsbestuurder. Onduidelijk is nog wanneer Geluk precies afzwaait.

Door zijn besluit is Geluk niet langer beschikbaar als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2010.