APELDOORN - Ruim een maand na het drama van Koninginnedag was vrijwel de voltallige koninklijke familie zaterdag opnieuw in Apeldoorn.

Op Paleis Het Loo werkten ze alsnog een deel van het programma af dat wegens de tragedie op 30 april werd afgelast. Alleen prins Friso en de zwangere prinses Aimée waren er niet bij in Apeldoorn.

Tijdens een besloten bijeenkomst bedankte koningin Beatrix degenen die betrokken waren bij de organisatie van Koninginnedag dit jaar. Tegen zo'n tachtig mensen sprak ze haar waardering uit.

Daarna bezochten de Oranjes de tentoonstelling '100 Jaar Juliana' in Paleis Het Loo, die is georganiseerd ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van koningin Juliana op 30 april dit jaar.

Drama

Beide bijeenkomsten zouden op Koninginnedag zelf plaatsvinden, maar gingen niet door vanwege het drama waarbij Karst T. zichzelf en zeven anderen doodde.

Beatrix nam zelf het initiatief om Apeldoorn weer te bezoeken, zei burgemeester Fred de Graaf.

''Ik had niet verwacht dat ze nog zou komen.'' Ik vind het erg bijzonder dat ze hiervoor de tijd en de moeite heeft genomen.''

Sfeer

De koninklijke familie was de hele dag goedgemutst. ''De dankbijeenkomst was niet emotioneel'', aldus De Graaf.

''De koningin bedankte voor de positieve sfeer van de bijeenkomst en zei te hopen die sfeer over te nemen.'' Slachtoffers van de aanslag op 30 april waren er niet bij.

Tentoonstelling

Bij de tentoonstelling wandelden de Oranjes door het leven van hun moeder, schoonmoeder en grootmoeder. Zo stonden ze weer voor de wieg van Juliana en haar trouwjurk.

De oude zwart-witfilmpjes van Juliana maakten veel indruk. ''Fantastisch om naar te kijken'', zei Pieter van Vollenhoven over de beelden van Juliana die in 1920 de eerste steen legde van het Jaarbeursgebouw in Utrecht. ''Kordaat'', typeerde prins Constantijn zijn oma.

Applaus

Enkele honderden mensen waren naar Paleis Het Loo gekomen om de koninklijke familie toe te juichen en met applaus te begroeten.

De schok van 30 april lag bij velen nog in het geheugen. Zo kregen prins Willem-Alexander en prinses Máxima van de zussen Laura en Cindy Kappert uit Deventer een zelfgemaakt boek, met de titel Onvergetelijke Dag.

''We willen ze bedanken voor de mooie dag, nog voor die auto tegen het monument aan reed'', zegt Laura.

Oranjes in Apeldoorn