PARIJS - Het in de Atlantische Oceaan neergestorte vliegtuig van Air France verzond 24 automatische foutmeldingen voordat de systemen van het toestel uitvielen. Dat hebben de onderzoekers naar de vliegramp zaterdag laten weten.

Het hoofd van het Franse agentschap BEA dat de ramp onderzoekt, Paul-Louis Arslanian, liet weten dat de Airbus A330-200 problemen had bij het bepalen van de snelheid.

Eerder meldde de Franse krant Le Monde dat het toestel in onstuimig weer mogelijk te langzaam en te laag had gevlogen.

Snelheidsmeters

Arslanian zei dat Airbus de snelheidsmeters van de A330-toestellen aan het vervangen is naar aanleiding van een aantal storingen.

Hij benadrukte dat de toestellen waarvan de meter nog niet is vervangen, zeer veilig zijn.

Automatische piloot

Verder lieten de onderzoekers weten dat de automatische piloot van het toestel uitstond, voordat de Airbus neerstortte.

Het is niet duidelijk of de automatische piloot niet werkte of dat hij was uitgezet. Volgens Arslanian waren de weersomstandigheden niet uitzonderlijk op het moment van de ramp.

Hij stelde dat niet kan worden uitgesloten dat er een aanslag op het vliegtuig is gepleegd. Hij voegde eraan toe dat dit niet waarschijnlijk was.

Atlantische oceaan

Het vliegtuig van Air France met aan boord 228 mensen stortte maandag neer in de Atlantische Oceaan tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs.

Het wrak is nog steeds niet gevonden. Onder meer Braziliaanse en Franse schepen en vliegtuigen zoeken naar de Airbus. Parijs stuurt een onderzeeër naar het gebied.