ROTTERDAM - Rotterdam is de onveiligste gemeente van Nederland. Dat schrijft het AD zaterdag, op basis van zijn jaarlijkse Misdaadmeter.

De havenstad kampt met veel overvallen, straatroven en mishandelingen. Bovendien stijgt er de criminaliteit, tegen de landelijke trend in.

Het is voor de vierde keer in de afgelopen acht edities van het onderzoek dat Rotterdam op de eerste plaats staat.

Na de Maasstad komt Eindhoven, die de laatste twee jaren als onveiligst uit de bus kwam, gevolgd door Amsterdam en Tilburg. De veiligste gemeente is het Twentse Tubbergen.

Overvallen

Uit de Misdaadmeter blijkt verder dat criminaliteit als autodiefstal, straatroof en inbraak bij bedrijven bijna overal afneemt.

Het aantal overvallen is echter gestegen, net als de hoeveelheid woninginbraken. De Misdaadmeter bepaalt de criminaliteit in elke gemeente op basis van politiecijfers.

Eindhoven

Eindhoven voerde de afgelopen twee jaar de AD-lijst van minst veilige steden aan en kwam deze keer op de tweede plek. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven vindt het ''nog geen reden voor een vreugdedans'', zo liet een woordvoerder weten.

''Ook een tweede plaats is voor Eindhoven veel te hoog. We hebben nog een stevige weg te gaan.'' De Brabantse stad werkt momenteel aan een nieuw veiligheidbeleid om criminaliteit beter te kunnen aanpakken.