PARIJS - Frankrijk heeft een nucleaire onderzeeër op pad gestuurd om te zoeken naar de zwarte dozen van de maandag boven de Atlantische Oceaan verdwenen Airbus A330-200 van Air France. De Franse minister van Defensie Hervé Morin, zei dit vrijdag.

Er is al een speciaal onderzoeksschip met twee kleine onderzeeërs aan boord naar de zone op weg waar de dozen worden vermoed. Het vaartuig heet de Pourqoui Pas (Waarom Niet), en kan eventueel de zwarte dozen ook bergen, want de onderzeeërs kunnen tot 6000 meter diep duiken.

De zee is in het zoekgebied over het algemeen niet dieper dan 5000 meter, maar op sommige plaatsen is het 8000 meter diep, volgens Braziliaanse en Franse deskundigen.

Samenwerking

De Pourqoui Pas is een product van samenwerking tussen Franse militairen en onderzoekers. Het is ontwikkeld door Defensie en Ifremer, een onderzoeksinstituut voor de diepzee. De onderzeeër moet eind volgende week in de zone aankomen. De zwarte doos zendt dertig dagen lang signalen uit.

Het Franse Openbaar Ministerie is vrijdag een onderzoek begonnen naar de eventuele verantwoordelijkheid voor de vliegramp, die aan alle 228 inzittenden van de Airbus het leven kostte. De oorzaak is nog een raadsel.

Signalen die het toestel tot het verdween uitzond, wekken volgens de vrijdageditie van de krant Le Monde de indruk dat het toestel mogelijk te langzaam en misschien ook te laag door het onstuimige weer heen vloog.