AMSTERDAM - De Friese politie heeft vrijdag een 63-jarige man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van Lusanne van der Gun. De man heeft inmiddels bekend. Dat maakte de politie tijdens een persconferentie bekend.

De man zegt alleen te hebben gehandeld. De politie sluit echter niet uit dat er een tweede dader is. Het was de man om losgeld te doen. De man werd vrijdagochtend in zijn woonplaats Ryptsjerk door een arrestatieteam uit zijn bed gelicht. Twee jaar geleden was hij met zijn vrouw van Limburg naar Friesland verhuisd.

De man ontvoerde Lusanne vorige week maandag in een auto, toen ze met een vriendin naar school fietste. Het meisje uit het Friese Oldeberkoop meldde zich vorige week woensdagavond bij een hotel in Venlo, nadat ze in de omgeving uit een auto was gezet. Het meisje moest onderweg naar Limburg in de kofferbak liggen. Ze bracht twee nachten in een auto in een garage met groene kanteldeuren door.

Maandagavond gaf de politie in het televisieprogramma Opsporing Verzocht nieuwe informatie over de ontvoeringszaak vrij. Daarop volgden negentig nieuwe tips, zo meldde de politie dinsdag.

Friettent

Volgens een politiewoordvoerder was er onder meer informatie binnengekomen over de friettent waar Lusanne met haar ontvoerder een patatje zou hebben gegeten. Ook belden mensen die dachten dat ze Lusanne hadden gezien. Met de nieuwe tips is de recherche dinsdag aan de slag gegaan.

De politie vertelde eerder dat Lusanne tijdens haar ontvoering in Limburg en vermoedelijk in België en Duitsland verbleef. Ze droeg een verband voor haar ogen. Zo heeft ze met een van de ontvoerders ook een patatje gegeten op een terras langs de weg, vlakbij een spoorbaan.