LONDEN - In Groot-Brittannië hebben vrijdag opnieuw twee ministers uit de regering van premier Gordon Brown hun ontslag ingediend. Dat meldden Britse media.

De Britse minister van Transport Geoff Hoon zou vrijdagmiddag de handdoek in de ring hebben gegooid. Eerder op de dag diende minister van Defensie John Hutton zijn ontslag in.

Met Hoon en Hutton zijn nu in korte tijd in totaal vijf ministers opgestapt. Hun vertrek heeft te maken met het declaratieschandaal dat de Britse politiek beheerst.

Brown

De affaire dreigt ook Brown de kop te kosten. Een van de opgestapte ministers, James Purnell, heeft de premier daartoe opgeroepen. De premier daarnaast onder druk vanwege de de uitslag van de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen, die naar verluidt desastreus voor zijn Labourpartij zijn verlopen. Dat blijkt uit eerste prognoses van de BBC.

Als het om landelijke verkiezingen zou gaan zou Labour met 23 procent nog maar de derde partij zijn, achter de Conservatieven met 38 procent en de Liberaal Democraten met 28 procent. Brown heeft echter laten weten dat hij aftreden vanwege de politieke crisis die nu is ontstaan uitsluit.

Verplichtingen

Brown zei niet weg te willen lopen voor zijn verplichtingen als premier. ''Als ik niet de juiste leider was, zou ik niet doorgaan'', zei Brown, die ontkende arrogant te zijn. Brown zei verder dat er weer een ''nette, eerlijke politiek'' moet worden bedreven.

In zijn poging politiek te overleven, heeft Brown besloten zijn kabinet te herschikken. Vrijdag nog hadden twee ministers zijn regeringsploeg verlaten. De afgelopen dagen waren al drie bewindslieden opgestapt.

Johnson

Alan Johnson volgt de opgestapte Jacqui Smith op als minister van Binnenlandse Zaken. Bob Ainsworth is op Defensie de vervanger van John Hutton, die donderdag aftrad.

De belangrijkste ministers blijven echter aan. Het gaat om minister van Financiën Alistair Darling, minister van Buitenlandse Zaken David Miliband en minister van Handel Peter Mandelson. Deze zwaargewichten hebben onomwonden hun steun aan Brown uitgesproken.

Met de kabinetswijziging probeert Brown het initiatief naar zich toe te trekken en oproer binnen zijn eigen partij te smoren. Naar verluidt zijn 75 Labour-parlementariers, een vijfde van het totale aantal, bereid een brief te ondertekenen waarin de premier wordt opgeroepen om op te stappen.