ROTTERDAM - In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is geen enkele patiënt besmet door het gebruik van vervuilde endoscopen. Dat heeft directeur Paul Smits vrijdag laten weten.

Het ziekenhuis sloeg op Hemelvaartsdag alarm, nadat bij controle een defect aan het licht was gekomen aan de machine waarmee endoscopen voor intern onderzoek worden gereinigd.

Daardoor bestond een zeer kleine kans dat mensen besmet waren geraakt met hepatitis B of C (geelzucht) of hiv, het virus dat aids kan veroorzaken.

Bloedtest

Het ziekenhuis riep daarom patiënten terug en nam de afgelopen weken in totaal bij 871 mensen een bloedtest af.

Bij 82 personen kwamen sporen van een van de drie virusziekten aan het licht, van hen waren er inmiddels 72 genezen.

Tien patiënten waren nog besmet. Vier bleken hepatitis B te hebben, nog eens vier hadden hepatitis C en twee mensen waren besmet met het hiv-virus.

Verband

Volgens Smits kan echter geen van deze gevallen in verband worden gebracht met de defecte reinigingsmachine.

Onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat bij negen van de tien patiënten de endoscoop in een goede wasmachine is gereinigd. ''Bij een persoon met hepatitis C was dat niet het geval.

Maar de patiënt die na hem is onderzocht met de mogelijk nog vervuilde scoop, is getest en daar is geen besmetting gevonden.''

Onvindbaar

Het ziekenhuis heeft overigens 26 personen niet kunnen achterhalen. Zij bleken onvindbaar omdat zij waren verhuisd of dakloos zijn.

Het Maasstad ziekenhuis blijft proberen contact te krijgen met deze patiënten.