WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag (lokale tijd) in de zaak-Marlies van der Kouwe opnieuw levenslang geëist tegen verdachte Ryan P.

Tijdens de hogerberoepzaak, die diende voor het hof op Curaçao, kwamen geen nieuwe feiten naar voren rond de dood van de 24-jarige Nederlandse apothekersassistente.

Volgens justitie heeft Ryan P. in september vorig jaar op Bonaire Marlies van der Kouwe gewurgd toen hij haar probeerde te beroven.

Ze was op de fiets onderweg naar haar huis in de wijk Hato. Het stoffelijk overschot werd een maand later gevonden, op ongeveer 10 kilometer van de plaats van haar verdwijning.

Verkracht

De rechtbank heeft P. in maart veroordeeld tot levenslang. De rechter achtte moord niet bewezen, wel een zware vorm van doodslag. Dat Ryan P. Marlies ook zou hebben verkracht, vond de rechtbank niet bewezen.

Ryan P. heeft zelf altijd ontkend dat hij de jonge vrouw heeft verkracht. De wurging gaf hij wel toe. Hij zou haar tas hebben willen stelen en daarom heeft hij haar van de fiets getrokken, heeft hij gezegd.

Toen Marlies zich verzette, heeft P. haar gewurgd. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen wanneer Van der Kouwe precies is gestorven.

Sigmar M

Donderdag hoorden de rechters nog Sigmar M. als getuige. Hij zit in deze zaak vast op verdenking van betrokkenheid.

Hij heeft verklaard dat hij niets met de zaak te maken heeft, ondanks eerdere verklaringen bij de politie. Mogelijk vervolgt het OM de man wegens meineed.

Ryan P. op Curacao