MADRID/ROME - De Spaanse krant El País publiceert vrijdag exclusief enkele van de honderden foto's waarop premier Silvio Berlusconi in Italië beslag heeft laten leggen.

Op de foto's zijn onder meer topless vrouwen te zien aan het zwembad van de villa van de mediamagnaat op Sardinië.

Berlusconi ligt in eigen land al weken onder vuur egens zijn omgang met minderjarige meisjes. Zijn vrouw heeft daarom echtscheiding aangevraagd.

Tot de gasten op Sardinië behoorde ook het toen nog 17-jarige lingeriemodel Noemi Letizia.

El País publiceert ''de foto's die Berlusconi niet aan de Italianen wil laten zien'', aldus de krant op de voorpagina. De publicatie vermeldt niet hoe El País aan de foto's is gekomen.

Uitgelachen

Antonio Di Pietro van de oppositiepartij Italië van de Waarden (IDV) maakt zich zorgen dat Italië in het buitenland om Berlusconi wordt uitgelachen.

De voormalige onderzoeksrechter in het corruptieschandaal Mani Pulite (Schone Handen) schreef dat donderdagavond tijdens een chatsessie met de lezers van de krant Corriere della Sera.

Onschuldig

Berlusconi heeft vrijdag beklemtoond dat de gepubliceerde foto's een schandalige invasie van zijn privacy betekenen. Hij noemde de foto's van deels ontklede jonge vrouwen voor zijn huis aan zee op Sardinië 'onschuldig'.

''Het zijn mensen die baden in een jacuzzi in een privéwoning. U gaat toch ook niet in een driedelig pak douchen'', vroeg hij een verslaggever die het over de blote verschijningen had.

Ontuchtige bende

Berlusconi is kort voor de Europese Verkiezingen in grote politieke en persoonlijke problemen geraakt. Een maand geleden opende zijn vrouw Verónica Lario het vuur op hem. Zij ontstak publiekelijk in woede over de vermeende affaires van haar man.

''Onder invloed van mijn man is de Italiaanse politiek een ontuchtige bende geworden waar alleen het uiterlijk en de televisie tellen en waar veel ouders bereid zijn de ogen te sluiten om maagden aan de draak te offeren'', aldus de ontstemde echtgenote die echtscheiding heeft aangevraagd.