LONDEN - De Britse minister James Purnell heeft premier Gordon Brown donderdagavond openlijk opgeroepen af te treden. De minister van Werkgelegenheid en Pensioenen deed dat nadat hij had verklaard op te stappen uit het sociaaldemocratische kabinet-Brown, meldden Britse media.

Purnell maakte zijn aftreden bekend op het moment dat in Groot-Brittannië de stemlokalen sloten na plaatselijke en Europese verkiezingen. Zijn oproep tast de autoriteit van Brown verder aan.

Purnell

Purnell wordt beschouwd als rijzende ster binnen de regeringspartij Labour. Hij is de derde minister en het vijfde lid van de regering die opstapt na onthullingen over buitensporig declaratiegedrag van Britse parlementariërs. Hij is de eerste die het kabinet-Brown verlaat zonder zelf beschadigd te zijn door het declaratieschandaal, hetgeen hem extra geloofwaardigheid geeft.

Binnen de Labourfractie circuleert al een brief waarin Brown wordt opgeroepen om het premierschap en partijleiderschap neer te leggen. De brief is per e-mail verstuurd. De oproep van Purnell is de eerste openlijke steun voor de revolte tegen Brown.

Kans

Purnell vindt dat Brown moet opstappen om Labour een kans te geven de verkiezingen voor het Lagerhuis volgend jaar alsnog te winnen. Labour ligt al maanden in de peilingen achter op de Conservatieven van David Cameron.

''Deze tijd vraagt om sterkere regulering, een actieve staat, sterkere overheidsdiensten, een open democratie. Hij roept om een regering die zichzelf erop beoordeelt hoe zij de armsten in de samenleving behandelt. Dit zijn onze waarden'', aldus Purnell.