NEW YORK - Het langverwachte proces tegen Radovan Karadzic voor het Joegoslavië-Tribunaal begint naar verwachting in augustus. Dat hebben president Patrick Robinson en hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal donderdag gezegd tijdens een bijeenkomst met de VN-Veiligheidsraad in New York.

Ze verwachten dat het proces tegen de ex-president van Republika Srpska tot begin 2012 duurt. Karadzic wordt aangeklaagd wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).

Hij werd vorig jaar na een jarenlange zoektocht opgepakt in Belgrado, waar hij onder een valse identiteit leefde met bril en lange baard. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Het tribunaal heeft sinds de oprichting vijftien jaar geleden 161 vermoedelijke oorlogsmisdadigers uit het voormalige Joegoslavië aangeklaagd, aldus Brammertz. Van 120 aangeklaagden is het proces inmiddels afgerond. Het tribunaal zoekt nog de Bosnisch-Servische ex-generaal Radko Mladic en Goran Hadzic, een voormalige leider van Serviërs in Kroatië.