LONDEN - De Britse premier Gordon Brown staat binnen zijn Labour-partij onder toenemende druk om op te stappen. Binnen de partijfractie circuleert een brief waarin hij wordt opgeroepen om het premierschap en partijleiderschap neer te leggen, meldden Britse media donderdag.

De brief is per e-mail verstuurd. Er staat in dat de sociaaldemocratische premier ondanks zijn ''enorme inbreng'' beter kan aftreden.

''In het huidige politieke klimaat kan je de partij en het land een grote dienst bewijzen door op te stappen als premier en partijleider zodat Labour een nieuwe leider kan kiezen voor de volgende verkiezingen.''

Als minimaal 72 Labourparlementariërs, een vijfde van het totaal, de petitie ondertekenen, komen er leiderschapsverkiezingen. Onduidelijk is nog hoe groot de steun voor de revolte tegen Brown is.

Couppoging

Directe aanleiding voor de couppoging is het recente declaratieschandaal dat de politiek al weken in de greep houdt. Al twee ministers en meerdere parlementariërs van Labour en andere partijen zijn opgestapt wegens de affaire.

In een reactie riep minister van Handel Peter Mandelson zijn partijgenoten op de brief niet te ondertekenen.

Een coup maakt het er alleen maar erger op voor Labour, aldus Mandelson, die benadrukt dat niet alleen de sociaaldemocraten maar ook andere partijen zijn betrokken bij het declaratieschandaal.

Blair

Brown volgde in juni 2007 Tony Blair op als premier. De populariteit van de weinig charismatische Schot en zijn regering is inmiddels tot een historisch dieptepunt gedaald.

Behalve over het declaratieschandaal is de bevolking ontevreden over de aanpak van de economische crisis.

De Britten gaan donderdag naar de stembus voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, maar in grote delen van het land kiezen zij ook nieuwe gemeenteraden.

Nederlaag

Labour stevent in beide verkiezingen af op een enorme nederlaag. Een slechte uitslag zal voor zijn tegenstanders waarschijnlijk aanleiding zijn de druk verder op te voeren. Brown heeft eerder gezegd niet op te willen stappen.

De premier vervangt de komende dagen waarschijnlijk wel enkele ministers van zijn kabinet.