LEEUWARDEN - De 44-jarige Ids. I. is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 24 jaar cel. De man schoot in de nacht van 1 op 2 februari 2008 een vrouw dood in haar woning in Kootstertille in Friesland.

Eerder die avond beschoot hij van dichtbij zijn ex-vrouw en haar nieuwe vriend in Harkema. Zij overleefden op wonderlijke wijze. Relatieproblemen waren oorzaak voor het drama. De man hield de vrouw in Kootstertille verantwoordelijk voor de breuk met zijn ex-vrouw.

De rechtbank stelde in haar vonnis donderdag dat de man 'buitensporig' geweld gebruikte waardoor de slachtoffers bij voorbaat kansloos waren. Er heerste volgens de rechter ,,totale paniek en ontreddering bij de slachtoffers''.

De vrouw in Kootstertille probeerde nog tevergeefs via het raam te vluchten. De man in Harkema werd van dichtbij in het hoofd geschoten. Hij blijft voor de rest van zijn leven gehandicapt.

De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de man het delict onder invloed van het middel paroxetine heeft gepleegd. Dat is een medicijn dat bij depressie wordt gebruikt. De raadsvrouw van de man had aangevoerd dat het handelen van haar cliënt te wijten was aan dit middel.

Het Openbaar Ministerie (OM) had dertig jaar tegen I. geëist. De rechtbank legt zes jaar minder op, omdat zij de persoonlijke omstandigheden van de man in aanmerking neemt, zoals zijn overspannen toestand en het feit dat hij nooit eerder geweld had gebruikt.