CAIRO - De Amerikaanse president Barack Obama wil een nieuw begin in de relaties met de moslimwereld.

Er moet een einde komen aan de spiraal van ''wantrouwen en meningsverschillen'', zei hij tijdens een toespraak in de Universiteit van Cairo.

Volgens Obama moeten de relaties tussen de Verenigde Staten en de globale gemeenschap van circa 1,5 miljard moslims gebaseerd zijn op ''wederzijdse belangen en wederzijds respect''.

Amerika en de islam zijn elk niet exclusief en hoeven niet in strijd met elkaar te zijn, aldus de president. De VS en de moslimwereld ''delen gemeenschappelijke principes, principes van rechtvaardigheid en vooruitgang, tolerantie en de waardigheid van de mensen''.

Openheid

Obama erkende dat ''een enkele speech niet jaren van wantrouwen kan wegnemen''. Maar hij riep beide partijen op ''om in alle openheid de dingen te zeggen die nu vaak achter gesloten deuren blijven''. Hij citeerde daarvoor een regel uit de Koran: ''wees bewust van God en spreek altijd de waarheid''.

Verder zei Obama dat Israël de rechten van de Palestijnen moet erkennen en het bouwen van nederzettingen moet stoppen. De Palestijnen moeten op hun beurt het geweld afzweren.

Herstel

Er was met belangstelling naar de toespraak van Obama uitgekeken, omdat hierin het herstel van de betrekkingen met de islamitische wereld centraal staat. Die relaties zijn onder zijn voorganger George Bush sterk verslechterd, vooral door de Amerikaanse invasie van Irak en de onvoorwaardelijke Amerikaanse steun aan Israël.

Positief

In de Arabische wereld is over het algemeen positief gereageerd op de speech. ''De speech van president Barack Obama is een goed begin en een belangrijke stap richting een nieuw Amerikaans beleid'', zei een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever.

Zowel Hamas op de Gazastrook als Hezbollah in Libanon reageerden kritischer. ,,De islamitische wereld heeft geen moraal of politieke ceremonieën nodig. Nodig is een fundamentele verandering in de Amerikaanse politiek'', aldus een parlementariër van het sjiitische Hezbollah.

Obama wil nieuw begin met moslimwereld