ROTTERDAM - De meerderheid (55 procent) van de Marokkaans-Nederlandse mannen tussen de 18 en 24 jaar in Rotterdam is wel eens in aanraking geweest met de politie. Onder Antillianen en Surinamers in de Maasstad ligt dat percentage op 40.

Van Turks-Nederlandse mannen is 36 procent wel eens verdacht van een delict. Van de autochtone Rotterdammers is ruim 18 procent bekend bij de politie.

Hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk stelde in zijn afscheidsrede dat 90 procent van de Marokkanen in herhaling valt. De kans op recidive bij autochtone Rotterdammers is 60 procent. Dat zei een woordvoerder van de Universiteit Utrecht donderdag.

Misdaadcijfers

Bovenkerk sprak van schrikbarende cijfers. Volgens hem worden misdaadcijfers al jaren verkeerd berekend, waardoor deze lijken mee te vallen.

Omdat Rotterdam sinds enkele jaren de etnische achtergrond van jongeren registreert en deze koppelt aan onder meer politiegegevens, kon voor het eerst worden berekend hoe vaak jongens in aanraking waren geweest met de politie.

Steden

Bovenkerk veronderstelt dat in andere steden dezelfde cijfers gelden omdat hij daar dezelfde geluiden hoort. De hoogleraar noemt het echter te simpel om de problemen alleen te bestempelen als etnisch of cultureel. Het gaat veelal om jongeren uit lage sociale en economische klassen, bij wie de sociale controle ontbreekt.

De PVV in de Tweede Kamer wil integratieminister Eberhard van der Laan dinsdag tijdens het vragenuur aan de tand voelen over de conclusies van Bovenkerk.

''Deze horrorcijfers tonen maar weer eens aan dat het hoog tijd wordt voor de PVV-aanpak van dit probleem: oppakken en het land uit zetten, aldus Kamerlid Sietse Fritsma.

Pappen en nathouden

Rita Verdonk leest in de cijfers van Bovenkerk een bevestiging van haar stelling dat criminele allochtonen harder aangepakt moeten worden. ''Het huidige kabinetsbeleid van pappen en nathouden heeft totaal gefaald. Een duidelijke en harde aanpak van deze jongens is nodig om te voorkomen dat een hele generatie ontspoort en onze steden onleefbaar worden'', aldus Verdonk.

De oprichtster van Trots op Nederland wil criminele jongeren naar werkkampen sturen. Hun ouders moeten verplichte opvoedingsondersteuning krijgen en hun kinderbijslag inleveren, vindt Verdonk.

Aboutaleb

Dat negen op de tien criminele Marokkanen in Rotterdam in herhaling zouden vallen, is volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) onjuist. ''Ik kan dat cijfer niet plaatsen'', zei Aboutaleb donderdag in de zogeheten actualiteitenraad, het 'vragenuurtje' van de gemeenteraad.

Hij gaat er vanuit dat de criminoloog Frank Bovenkerk een ruimere definitie hanteert van recidive dan Rotterdamse onderzoekers. ''Wij gaan uit van een gedetineerde die opnieuw in de fout gaat en komen dan op lagere cijfers uit.''

Antillianen

Aboutaleb constateerde dat de aandacht op het gebied van criminaliteit recentelijk is verschoven naar Antillianen, die gewelddadiger zijn dan Marokkanen die met de politie in aanraking komen.

Door persoonlijke gesprekken met groepen Antillianen wil hij meer greep krijgen op deze jongeren. ''We hebben woensdag de eerste van een reeks gesprekken gevoerd. Er volgen er nog vier, daarna zal worden gesproken met Marokkanen.''