HOEVELAKEN - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuwe tactiek gebruikt om automobilisten op alcohol te controleren.

Op knooppunt Hoevelaken had het de hoofdrijbanen van de snelwegen A1 en A28 vanuit alle richtingen afgesloten zodat niemand kon ontkomen aan een blaastest. Dat heeft een woordvoerder van de KLPD gezegd.

De alcoholcontrole begon rond 22.00 uur donderdagavond en duurde tot ongeveer 04.00 uur. Tussen de tachtig en honderd politieagenten werden ingezet om de controles op de parallelbanen uit te voeren en het verkeer in goede banen te leiden.

Altijd blazen

"Je komt het plein niet voorbij zonder te blazen", zei de woordvoerder tijdens de controle. Het is volgens hem de eerste keer dat de KLPD een verkeersknooppunt afsloot voor een grote alcoholcontrole.

Bij de controle heeft de politie 28.066 automobilisten laten blazen. Vijftien mensen bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken en kregen een proces verbaal. Twee automobilisten moesten bovendien hun rijbewijs inleveren.

20 gram hasj

De politie trof in een auto verder 20 gram hasj aan en nam dat in beslag. Ook kreeg een automobilist een proces verbaal voor een ongeldig rijbewijs, aldus de KLPD. Kort na het begin van de controle werd deze even gestaakt, omdat er een file ontstond. De KLPD hield de controle in nauw overleg met Rijkswaterstaat, die bijvoorbeeld voor extra verlichting zorgde. Automobilisten die nuchter bleken, kregen een tegoedbon voor een gratis vlaai ter waarde van bijna 9 euro.

Met die ludieke actie wilden de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO goed gedrag belonen, aldus de KLPD-zegsman. Onder het motto 'de Bob krijgt een bon' waren er volgens hem 2000 bonnen te vergeven. Bob staat voor bewust onbeschonken bestuurder en hoort bij de campagne tegen het gebruik van alcohol in het verkeer.