AMSTERDAM - De problemen tussen Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces in Amsterdam, en justitie zijn opgelost.

La S. heeft toegezegd dat hij ''onverminderd, volledig en zonder voorbehoud'' verder zal verklaren in het proces-Passage.

De afgelopen weken had het er alle schijn van dat La S. zijn rol als kroongetuige zou opgeven. Hij was zeer ontevreden over de manier waarop het zogeheten Team Getuigenbescherming met zijn (toekomstige) veiligheid en die van zijn familie omsprong. Die veiligheid zou volstrekt onvoldoende zijn gegarandeerd.

Kurk

Een en ander was voor La S. reden te dreigen zich terug te trekken als getuige. De verklaringen van La S. vormen de kurk waarop het bewijs van het Openbaar Ministerie in het liquidatieproces drijft.

Hernieuwde gesprekken tussen justitie en La S. hebben het vertrouwen hersteld, zeiden zowel officier van justitie Betty Wind als La S. zelf, donderdag ter zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Over en uit

Vorige week werd duidelijk dat La S. het helemaal had gehad met het Team Getuigenbescherming en justitie. In een uitvoerige verklaring zette hij uiteen dat het wat hem betreft over en uit was: hij zou niet verder verklaren.

Moordaanslagen

Het Openbaar Ministerie wees La S. op zijn contractuele verplichtingen. Als hij zich daar niet aan zou houden, zou het OM de overeenkomst met La S. eenzijdig kunnen opzeggen.

Daarmee zou de toegezegde, gehalveerde strafeis (acht in plaats van zestien jaar) komen te vervallen. La S. is behalve getuige ook verdachte: hij wordt beschuldigd van de liquidatie van vastgoedhandelaar Kees Houtman en van het voorbereiden van enkele andere moordaanslagen.

Heel blij

De rechtbank gaf het OM vorige week de opdracht een uiterste poging te doen de problemen met La S. op te lossen. Dat lijkt nu gelukt. Volgens officier Wind hebben de recente gesprekken een ''solide basis'' opgeleverd voor een voortgezet functioneren van La S. als kroongetuige. Het OM is ''heel blij'' met dit resultaat, aldus Wind.

In het proces betrokken advocaten zetten vraagtekens bij de nieuwe onderhandelingsresultaten. Zij willen kunnen onderzoeken of de deal met La S. is bijgesteld.

Miljoen euro

Ook willen ze weten hoe het zit met het geld dat La S. door justitie zou zijn toegezegd. Tv-programma Nova meldde woensdag dat La S. ruim een miljoen euro krijgt om zijn toekomstige beveiliging te regelen.