LEEUWARDEN - De Leeuwarder politie is woensdagavond slaags geraakt met circa zevenhonderd teleurgestelde supporters van voetbalclub Cambuur, die eerder die avond door een nederlaag tegen Roda JC promotie naar de eredivisie was misgelopen.

Negentien agenten raakten lichtgewond. Een van hen moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

Tot dusver zijn dertien relschoppers aangehouden. De politie bestudeert beelden van de ongeregeldheden en sluit niet uit dat dit leidt tot meer arrestaties.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft het geweld scherp veroordeeld en wil de schade verhalen op de daders. "Iedereen die we kunnen vervolgen, zullen we vervolgen", zei hij.

Regulier optreden

Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen was er sprake van een regulier optreden van politie en ME.

"Hoe vervelend het ook is dat het soms nodig is, dit was een normale charge waarbij twee groepen uit elkaar moesten worden gehaald", aldus een woordvoerder. De hoofdcommissarissen willen op het incident geen etiket van geweld tegen overheidsdienaren plakken.

De directie van Cambuur nam donderdag nadrukkelijk afstand van de veroorzakers van de rellen. Directeur Alex Pama noemde hen "nepsupporters" en kondigde maatregelen aan. Hij zei dat de club de ongeregeldheden niet had kunnen voorkomen omdat die buiten het stadion plaatsvonden. Donderdagavond heeft de clubleiding spoedoverleg met de burgemeester en de politie.