RAMALLAH/TULKARM - Israëlische vliegtuigen hebben vrijdagochtend in de Palestijnse stad Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever een hoofdkwartier van de Palestijnse politie vernield. De aanval is een vergeldingsactie voor een zelfmoordaanslag van een Palestijn donderdag in de Noord-Israëlische plaats Hadera. Daarbij kwamen zes Israëliërs om.

Bekijk video

Bij de Israëlische actie is zeker een Palestijnse politieman om het leven gekomen en zijn veertig mensen gewondgeraakt. Ongeveer tegelijkertijd trokken Israëlische tanks en pantserwagens de Palestijnse stad Ramallah binnen, waar de Palestijnse leider Yasser Arafat verblijft.

Volgens de Israëlische en Palestijnse radio zijn de troepen tot vlakbij het verblijf van Arafat opgetrokken. Het leger wilde op deze berichten geen commentaar geven.

Eerder zei Israël dat het niet de bedoeling was Arafats leiderschap omver te werpen of schade te berokkenen. De Israëlische premier Sharon houdt Arafat verantwoordelijk voor de zelfmoordaanslagen van de afgelopen tijd. Een woordvoerder van de regering kondigde vrijdag meer aanvallen op Palestijnse doelen aan.

Feestzaal

Donderdag werden zeven mensen, onder wie de dader, gedood bij een bloedige aanslag tijdens een feest ter gelegenheid van een 12-jarige jongen in een volle zaal in het Israëlische Hadera. Dertig mensen raakten gewond.

De dader betrad de feestzaal en vuurde willekeurig op de feestgangers. Volgens ooggetuigen schoot hij vooral op de zittende mensen en niet op degenen die aan het dansen waren. Terwijl de man nog schoot, renden Israëlische jongeren naar hem toe en bekogelden hem met flessen.

Vermoedelijk hierdoor slaagde hij er niet in een meegenomen handgranaat tot ontploffing te brengen. De politie schoot hem vervolgens dood met vijf kogels in zijn hoofd, aldus een ooggetuige. Het was de de bloedigste zelfmoordaanslag sinds 16 december toen Arafat een wapenstilstand afkondigde.

De beweging die de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste, de Brigade van Martelaren van al-Aqsa, stelde dat het om een wraakactie ging voor de dood van een lokale Palestijnse voorman in Tulkarm, die maandag door Israëli's werd vermoord.

De Palestijnse Autoriteit heeft de aanslag in Hadera veroordeeld. Ook de Verenigde Staten veroordeelden de aanslag en hebben van de Palestijnse leider Arafat actie tegen de daders geëist.