HEERLEN - Heerlen mag hoerenlopers in het centrum van die stad niet aanpakken door hun kentekenplaten te noteren. De Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW hoeft de personalia van de kentekenhouders niet aan Heerlen te verstrekken.

Dat heeft de meervoudige kamer van de rechtbank in Maastricht uitgesproken in een beroepszaak van de burgemeester van Heerlen tegen de weigering door de RDW.

De gemeente liet donderdag, twee dagen na de uitspraak van de rechtbank, weten in hoger beroep te zullen gaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. Heerlen wil via de kentekens prostituanten een dwangsom opleggen van 250 euro.

Op dit moment kan alleen de politie de persoonsgegevens van prostituanten opeisen. Als een prostituant het tippelverbod overtreedt, krijgt hij niet alleen te maken met het strafrecht (officier van justitie en vervolgens kantonrechter), maar ook met het bestuursrecht (dwangsom gemeente).

Heerlen wil dat hoerenlopers een dwangsom kunnen krijgen nadat hun kenteken is genoteerd. Achtervolgingen per politieauto zijn dan overbodig, want de bijbehorende persoonsgegevens kunnen dan worden opgevraagd bij de RDW.

Privacy

Die weigert echter medewerking om redenen van "privacy". De rechtbank is bovendien bang, dat de prostituanten gebruik maken van andermans auto, en de kentekenhouder dan ten onrechte een dwangsom opgelegd krijgt. Maar Heerlen stelt dat de gemeente zich eerst goed vergewist van de vraag of de hoerenloper wel in zijn eigen auto rijdt.

Via de informatie van de politie heeft Heerlen al aan enkele tientallen hoerenlopers een dwangsom opgelegd. Een van hen heeft hiertegen inmiddels beroep aangetekend bij de rechtbank in Maastricht. Over dezelfde zaak lopen dus nu twee proefprocessen. Heerlen wil ook andere medewerkers dan politieagenten inzetten om de prostitutie uit de binnenstad te weren.

De prostituees komen naar het centrum omdat hoerenlopers daar langzaam rondjes rijdend in hun auto op zoek zijn naar betaalde seks. De gemeente vindt de zaak zo principieel dat ze in hoger beroep gaat.