LONDEN - De Britse minister van Defensie Geoff Hoon wil de omvang van de Britse troepen in Irak in heroverweging nemen. Dat heeft een woordvoerder van zijn departement donderdag meegedeeld. Hij wilde niet zeggen of het om een vermindering of een uitbreiding gaat.

Groot-Brittannië heeft op dit moment 11.000 militairen in Irak. Volgens Britse media wil minister Straw van Buitenlandse Zaken dat aantal met 5000 verhogen omdat het Verenigd Koninkrijk anders een 'strategische mislukking' zou riskeren.

De zorgen van Straw over de verslechterende situatie in Irak staan in notities ten behoeve van een overleg tussen hem en premier Blair. De krant The Daily Telegraph, die deze vertrouwelijke documenten heeft ingezien, zegt dat Straw van mening is dat huidige militaire sterkte van de VS en Groot-Brittannië niet groot genoeg is om voldoende bij te dragen aan de wederopbouw en om de veiligheid te waarborgen.

Met het zenden van 5000 man extra zou Groot-Brittannië in de visie van Straw niet alleen bijdragen aan grotere veiligheid, maar het zou ook de Britse vastberadenheid moeten bevestigen tegenover de sceptische Irakezen. Mogelijk zou door de extra inzet van Britse troepen bewerkstelligd kunnen worden dat ook de Verenigde Staten hun troepenmacht versterkten, meent Hoon.

Straw vindt dat er aan het begin van de Ramadan (27 oktober) 'zichtbare verbetering' moet zijn van de situatie in Irak.