DEN HAAG - Het kabinet wil dat opgepakte drugskoeriers in grote ruimtes, zoals kazernes, kunnen worden ingesloten. Wat minister Korthals van Justitie betreft moeten daarin meer dan tien mensen worden vastgezet.

Zo'n complex hoeft niet per se op Schiphol te staan. Bronnen in Den Haag hebben dit donderdag bevestigd.

Deze rigoureuze noodmaatregel komt boven op de extra cellen op Schiphol die Korthals eerder al had aangekondigd. De maatregelen zijn nodig omdat er nu drugskoeriers worden heengezonden. Korthals staat onder grote politieke druk om met oplossingen te komen.

Fracties in de Tweede Kamer eisen dat geen enkele aangehouden bolletjesslikker justitie nog wegens gebrek aan cellen ontglipt.

Niet gevangenisbewaarders, maar marechaussee of particuliere beveiligers zullen de bewaking op zich nemen. Defensie is bereid kazernes ter beschikking te stellen. Ook komt er meer geld om de problematiek aan te pakken.

Het kabinet bespreekt vrijdag een veelomvattend plan om de toenemende cocaïnesmokkel te stoppen. Daarin hebben ook de Antillen een prominente plek. De ministerraad wil ook met andere landen waar veel drugs vandaan komen, scherpere afspraken maken.

Justitie bemerkte in april dat het aantal bolletjesslikkers op Schiphol sterk toenam. Justitie besloot juist daarom tot een grote actie om koeriers te pakken. Staatssecretaris Bos van Financiën waarschuwde Korthals in juni echter per brief dat door het gebrek aan cellen op de luchthaven de actie zou kunnen stuklopen. Volgens een woordvoerder van Financiën was de brief "indringend" van toon.

Justitie wijst erop dat dit inderdaad de reden was de actie niet april, maar in september te laten plaatsvinden. Toen werden uiteindelijk 81 verdachten aangehouden, onder wie 63 cocaïnesmokkelaars. Een aantal verdachten werd met een dagvaarding op zak weggestuurd wegens het cellentekort.

/NIEUWSJustitie laat drugskoeriers lopen