DEN HAAG - De anonieme kliklijn waar burgers informatie kwijt kunnen over criminaliteit heeft in een jaar tijd meer dan 50.000 meldingen opgeleverd.

Dat meldden donderdag projectleiders G. Wesselink en G. Munting van het Nationaal Platform Criminaliteitsbestrijding. De kliklijn bestaat donderdag precies een jaar en draait volgens Wesselink "boven verwachting goed".

Misdaadlijn

Bij de kliklijn Meld Misdaad Anoniem (0800 7000) kwamen volgens Wesselink het afgelopen jaar meer dan 50.000 meldingen binnen. Daar vloeiden 27.600 serieuze telefoongesprekken uit voort. Die leverden volgens de projectleider 5600 behandelbare tips op.

Drugshandel

De mensen belden vooral over drugshandel en -overlast. Ook werd er veel geklikt over illegale vreemdelingen en over vreemdelingen die illegaal aan het werk zijn. Daarna volgen fraude en diefstal. De kliklijn werd vorig jaar als proefproject gelanceerd. Het is volgens Wesselink nog niet duidelijk op wat voor manier de kliklijn een vervolg krijgt. De projectleider zei "blij" te zijn met de geboekte resultaten. "Ik had lagere cijfers verwacht."

De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken staken samen 1 miljoen euro in het zogenoemde project Meld Misdaad Anoniem.