AMSTERDAM - Met hulp van de internationale databank ASF/MV en samenwerking met 62 andere aangesloten landen hebben de Nederlandse politiekorpsen al tientallen gestolen voertuigen kunnen opsporen in het buitenland. Dat zei donderdag G. Wesselink, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Wesselink noemt de databank donderdag "een groot succes".

De Nederlandse korpsen zijn sinds mei bij de internationale databank aangesloten. Het opsporingssysteem ASF/MV (Automatic Search Facility/Motor Vehicles) draait vanuit het hoofdkantoor van Interpol in Lyon. Het systeem is in te zien door de politie van de aangesloten landen. Met een druk op de knop is rap te checken of een auto ergens gestolen is.

Het maakt de speurtocht naar ontvreemde voertuigen een stuk eenvoudiger, meldt Wesselink. Hij noemt het systeem "perfect". In de databank voert de politie alle kentekens in van gestolen voertuigen. Van begin mei tot 1 juli zijn volgens Wesselink met de nieuwe methode al 61 Nederlandse auto's over de grenzen opgespoord.

Het gaat onder meer om voertuigen die opdoken in Togo, Ghana, Wit-Rusland, Zwitserland en Oekraïne. "In dit soort landen was het opsporen van Nederlandse auto's voor de invoering van dit systeem onmogelijk", aldus de directuer.