KOLLUM - In Kollum is opschudding ontstaan over een flyer met daarop de foto van een vermist 12-jarig jongetje. De folder is verspreid door leden van de jeugddienstcommissie van de Nederlands Hervormde Kerk. Deze gebruikte de flyers als publiciteitsstunt om zo mensen naar de kerk te lokken.

De verantwoordelijke dominee, E. Hefting, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij had nooit verwacht dat het zo zou lopen.

Het 12-jarig jongetje moest Jezus voorstellen die door zijn ouders werd vermist. Donderdag zijn opnieuw 2000 pamfletten verspreid onder de inwoners van Kollum. De dienst gaat gewoon door.

Wegens de gedetailleerde beschrijvingen over de kleding van de -jarige jongen en het tijdstip waarop hij voor het laatst was gezien dachten de Kollumers dat het om een echte vermissing ging. Onderaan de brief werd nog vermeld dat mensen voor de reconstructie onder leiding van Peter R. de Vries zondag naar de kerk moesten komen.

Tientallen verontruste ouders belden naar het telefoonnummer dat op de flyer was vermeld. Sommigen hadden hun kinderen al gewaarschuwd voor kinderlokkers. Een ander diende een aanklacht in bij de politie. "De meesten konden de actie niet waarderen. Mensen voelden zich er in geluisd. Er was zelfs iemand die zei dat hij hoopte dat er nooit meer iemand in de kerk kwam", aldus F. Land van de jeugddienstcommissie.

De commissie denkt dat de situatie vooral gevoelig ligt omdat Marianne Vaatstra in de buurt van Kollum is vermoord. De dader is nog steeds niet opgepakt. "Als mensen het woord vermissing of Peter R. de Vries zien schrikken ze al", zegt Land.