SHANNON - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld is donderdag vertrokken voor een rondreis door het Midden-Oosten. De bewindsman zal onder anderen Amerikaanse commandanten en troepen in de regio bezoeken, zo maakte hij zelf bekend.

De onverwachte reis van Rumsfeld valt samen met stappen van de regering-Bush om een multinationale troepenmacht in het leven te roepen voor Irak. Daartoe heeft Washington zich onder meer tot de Verenigde Naties gewend. Het exacte reisschema van Rumsfeld is uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt.

De minister verklaarde dat er meer troepen nodig zijn in Irak om de orde te handhaven, maar dat dat geen Amerikanen zullen zijn. "Moet het totaal aantal omhoog voor de veiligheid? Ik denk het wel, maar ik denk dat dat meer uit het Iraakse en het internationale kamp moet komen dan uit het Amerikaanse. We hebben hier al een zeer groot aantal", aldus de bewindsman.

Hij ziet vooral de Iraakse politie en het leger als potentiële leveranciers van troepen. Tussen de 50.000 en 60.000 Irakezen zijn al betrokken bij het handhaven van de orde.