STARKE - In de Amerikaanse staat Florida hebben de autoriteiten woensdagavond (plaatselijke tijd) de anti-abortusactivist Paul Hill met een dodelijke injectie geëxecuteerd. Hij was ter dood veroordeeld voor de moord in 1994 op een arts die abortussen verrichtte en zijn lijfwacht.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Hill heeft nooit berouw getoond voor zijn daad en weigerde beroep aan te tekenen tegen zijn doodvonnis. Voor zijn executie verklaarde de veroordeelde vader van drie kinderen en voormalig dominee in de Presbyteriaanse Kerk dat hij opnieuw iemand zou doden om ongeboren kinderen te redden.

Hij zei uit te kijken naar zijn executie. "Ik geloof dat de staat een martelaar van mij maakt door me te executeren", aldus de uiterst religieuze Hill. "Ik geloof dat op het moment dat ik geëxecuteerd word mijn ziel heilige perfectie bereikt en ik in directe nabijheid van de Heer zal zijn en dat ik altijd bij hem zal zijn."

De autoriteiten troffen extra veiligheidsmaatregelen rond de terechtstelling van de 49-jarige moordenaar die bij zijn daad in ook twee mensen verwondde. De directie van Florida State Prison zette honderden veiligheidsbeambten in voor het geval er ongeregeldheden uitbraken.

Abortusklinieken zijn in hoogste staat van waakzaamheid gebracht nadat ze dreigementen van andere anti-abortusextremisten hadden ontvangen. Verscheidene overheidsfunctionarissen, onder wie gouverneur Jeb Bush, zouden ook met de dood bedreigd zijn. De jongere broer van de Amerikaanse president had de executie kunnen uitstellen maar deed dat niet.